Tuesday, October 18, 2011

Stir-fried mushroom with chili-garlic-ginger

This was an impromptu by SK. I only helped with stirring!

Ingredients: 
Mushrooms - 200 g
Green chili - 5
Garlic - 10-15 cloves
Onion - 1 big
Ginger - 1" stick
Salt - according to taste
Soy sauce - 1/2 cup
Butter - 2 tbsp

Procedure:
  1. Chop the mushrooms into quarters by slicing it twice along the length (through the stock and head) in perpendicular directions.
  2. Chop the ginger into thick shreds (~1 mm thick). Chop the garlic cloves coarsely. Chop the green chilies into thick rings (0.5-1 cm wide). Chop the onions into long thick slices.
  3. Heat the butter in a pan. Add the onions and fry until golden. Add the mushrooms. Add the soy sauce. Stir slowly.
  4. As water starts coming out of the mushrooms, add the chopped chili, garlic and ginger. Add salt. Stir slowly and mix. Depending on the amount of water, you may want to cook it on high flame.
  5. Take it off the flame when the mushrooms become soft. Don't cook too much lest the mushrooms become soggy. They should rather be slightly undercooked so as to maintain the crispiness. The point of adding the chopped chili, garlic and ginger late is to keep them also slightly undercooked and fresh.
==========================
Bengali version
==========================

উপকরণ:
 
মাশরুম - ২০০ গ্রাম
কাঁচা লংকা - ৫ টি
রসুন - ১০ - ১৫ কোয়া
আদা - ১ ইঞ্চ লম্বা টুকরো
পেঁয়াজ - ১ টি বড়
সয়া সস - ১/২ কাপ
মাখন/রান্নার তেল - ২  টেবিল চামচ
লবন - স্বাদমত
 


 পদ্ধতি:
  1.  মাশরুম গুলি-কে লম্বা-লম্বি চার টুকরো করে কাটুন.
  2. আদা সরুসরু করে কুচি করুন. পেঁয়াজকেও লম্বা টুকরো করে কাটুন. রসুনকোয়াগুলিও অল্প কুচিয়ে নিন. কাঁচা লংকাগুলি চাকা চাকা করে কুচি করুন.
  3. একটি চ্যাপ্টা পাত্রে বা কড়াই-তে তেল বা মাখন গরম করুন. গরম হয়ে গেলে পেঁয়াজ কুচি ছেড়ে দিয়ে হালকা করে ভাজুন. এর পর মাশরুম ছেড়ে দিন. ওপরে সয়া সস ছড়িয়ে দিন. ধীরে ধীরে নেড়ে মিশিয়ে দিন.
  4. মাশরুম থেকে জল বেরোতে শুরু করলে বাকি মশলা ঢেলে দিন. হালকা করে নেড়েচেড়ে মিশিয়ে দিন. খুব বেশি জল বেরোলে বেশি তাপে রান্না করুন.
  5. মাশরুম মোটামুটি নরম হয়ে এলে নামিয়ে নিন. মাশরুম যেন বেশি সেদ্ধ না হয় - তাতে কুড়মুড়ে ভাব-টা নষ্ট হয়ে যাবে. লংকা, রসুন আর আদাকুচি দেরিতে দেবার কারণ-ও একটু কাঁচা ভাব বজায় রাখা. এটি খেতে স্যালাড আর চচ্চড়ি-র মাঝামাঝি হবে. বেশি করে লংকা, আদা আর রসুন দেওয়ায় বেশ ঝাল ঝাল হবে.

No comments:

Post a Comment