Thursday, August 18, 2011

Tomato chutney (টমাটো চাটনি, )

Chutney is something between a pickle and a desert. It is normally eaten after the main dish but before the desert. On an ordinary day, most Bengalees finish their meal licking a few spoonfuls of chutney (chutney literally means something to be licked and belongs to "chushya (चुष्य)" class of food). It is commonly sweet and sour and usually based on some sour vegetable. Tomato chutney is the most popular form of it. The base is tomato and sugar. The flavour is created by cumin, nigella, fenugreek, fennel and mustard seed, dry red chili and bay leaves.

The character of chutney can vary from  almost completely sour to tangy to completely sweet (by increasing the proportion of sugar).


Ingredients:

Tomato - 250 g (chopped into 8 pieces each)
Sugar - 1/2 cup
Paanch phoron - 1 tbsp
Dried red chili - 2
Bay leaves - 2
Salt - 1/2 tsp
Dried mango pulp (mango bar/ আমসত্ত্ব , आम पापड) - 50 g (optional) chopped into 1/2" cubes
Dried dates - 5-10 pieces (optional) with seeds removed and split into 2 - 4


Procedure:
  1. Heat 2 tbsp oil in a pan.
  2. Add red chilies, bay leaves and paanchphoron. 
  3. After 20 seconds add the tomatoes.
  4. Sauté the tomatoes until the skin starts coming off.
  5. Add the dates and the dried mango pulp and sauté' for 1/2 a minute.
  6. Add the sugar, keep mixing until it starts melting and dissolving into the juice of the tomato. (If you prefer the taste of caramelized sugar, then add the sugar before the tomatoes and let it melt and add the tomatoes as the sugar starts to caramelize).
  7. Add two cups of water and the salt. If you want it to be tangy, add a little extra salt and squeeze some lemon juice into the dish at the end. If you want it to be completely sweet, skip the salt.
  8. Bring it to boil, and keep it in low flame until the tomatoes are cooked. You may need to scrape anything sticking to the bottom once in a while. 
  9. You may grind some dry roasted cumin and sprinkle it on top before serving. Garnishing with some chopped coriander leaves will also add flavour. 
NOTE: You can add many other fruits into chutney: grapes, chopped apple,  pomegranate, chopped pineapple go well with chutney. You need to add the pineapple early (while saute-ing ), whereas  the others are better added towards the end to keep them fresh.

=======================
Bengali version:
=======================


টমেটো চাটনী
উপকরণ:
টমেটো - ২৫০ গ্রাম
চিনি - ১/২ কাপ বা স্বাদমত
পাঁচফোড়ন - ১ টেবিল চামচ
শুকনো লংকা - ২ টি
তেজপাতা - ২ টি
লবণ - ১/৪ চা চামচ বা স্বাদমত
আমসত্ত্ব - ৫০ গ্রাম (সম্ভব হলে)
শুকনো খেজুর - ৫-১০ টি
কিশমিশ্ - ১০-২০ টি

পদ্ধতি:
১। টমেটো গুলি ৮ টুকরো করে কাটুন।
২। খেজুরগুলি বীজ বাদ দিয়ে জলে ধুয়ে রাখুন।
৩। আমসত্ত্ব ১/২" পুরু ও ১" চৌকো টুকরো করে কেটে রাখুন।
৩। কড়ায় তেল গরম করে তাতে শুকনো লংকা, পাঁচফোড়ন ও তেজপাতা ফোড়ন দিন।
৪। ফোড়ন বাদামী হয়ে এলে (১৫-২০ সেকেণ্ড পরে) টমেটো কুচি দিয়ে দিন। টমেটো গলে গেলে চিনি দিন এবং চিনি গলে যাওয়া পর্যন্ত খুন্তি দিয়ে নাড়াতে থাকুন।  (আগে চিনি-ও দিতে পারেন, এক্ষেত্রে চিনি গলে গিয়ে বাদামী হতে শুরু করলে টমেটো দিন। অনেকে caramelized চিনির স্বাদ পছন্দ করেন)।
৫। এবার খেজুর, কিশমিশ্, আমসত্ত্ব দিয়ে খুন্তি দিয়ে মিশিয়ে দিন। মিনিট খানিক নাড়াচাড়া করুন।
৬। দু কাপ জল দিয়ে লবণ দিয়ে দিন।
৭। টমেটো সিদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত কম আঁচে ফোটান।
৮। পরিবেশন করার আগে ১/৪ চা চামচ জিরা ভেজে গুঁড়ো করে ছড়িয়ে দিন। ধনেপাতা কুচিও ছড়িয়ে দিতে পারেন।

পুনশ্চ:চাটনীতে অনেক ফল-ই দেওয়া যায়। আঙ্গুর, বেদানা, আপেলকুচি, আনারসের কুচি জল ফুটে ওঠার পরে দিতে পারেন।

    No comments:

    Post a Comment